Uğruna Ferman Yazılan Lezzet

p_dsc_1013jpg.JPG

Yemeği sanata dönüştüren, lezzetli olduğu kadar sunumları ile tam bir görsel şölen sunan Crystal Hotels Mutfak Şeflerinden ilginç konusu ile de bambaşka bir lezzet bugün blogda.

Crystal Flora Beach Resort& Spa Mutfak Şefimiz İbrahim Şahan’ dan, padişah tarafından uğruna ferman yazılan yemek ; “Develi Cıvıklısı” nı ilginç detayları ile dinledik.

Demiş ki padişah; 

Yiyenlere afiyet ola, şifa bula,
Yiyemeyenlere nasip ola,
Cıvıklısı ile Develi nam bula,
Bizlere bu güzel nimeti veren Allah'a Hamd ola!

Fermana bu dizeleri işleyen padişah, yemeğin terbiyesinden hazırlık aşamasına, nerede nasıl pişirileceğinden yanındaki içeceğe, üzerine yenilecek tatlıya kadar tüm detayları vermiştir.

,p_dsc_0976.JPG||,

Gördüğünüzde size de “Kuşbaşı Pide” gibi gelebilecek olan bu lezzeti tadarsanız eğer farkı siz de göreceksiniz. Şeflerimizden almış olduğumuz bu lezzet tüyolarını sizlerle blogda paylaşıyoruz. Bu defa sizlerle padişahın bu fermanını bire bir paylaşmak istedik.

,p_dsc_0999.JPG||p_dsc_1027.JPG||,

İşte o ferman;

MEŞHUR DEVELİ CIVIKLISI FERMANI


"Cıvıklı yapılacak et bir gün evvelden alına terbiye edile.Koyunun bel ve 
kaburga etlerinin sinirleri alındıktan sonra çift bıçak ile elde doğranıla ,
bir günlük beklemeye bırakıla.Bir gün sonra hazır et içine ince kıyılmış
soğan katıla. Şayet arzı edilirse domates ve biberde ince ince doğranıp
cıvıklı eti ile karıştırılıp harman edile.15-20 dakika bekletile ve hamur 
üzerine serilmeye hazır edile.

Cıvıklı hamuru: Buğday unundan hazırlanan mayalı hamur yaklaşık 200
gram olarak kesilip paşalarda 15-20 dakika bekletile. Ustalık mahareti
ile ince bir şekilde açılan hamur, üzerine bekletilen cıvıklı serile, fırına atıla.

Cıvıklı fırını: 2x2 m. ebadında, 1 m. yüksekliğinde üzeri çamur ile örülen 
kasnak içine 100 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince
Kızılırmak kumu (ısı muhafazası için) konula. Tuz üzerine Erciyes dağındaki
kartın tepesinde bulunan ateşe dayanıklı ot taşlarından 30x50x20 ebadında
tıraşlanmış taşlar konula.

Fırının yan duvarları ve kubbesi ateş tuğlası ile örüle, kubbe üzerine yine ısı
muhafazası için 50 batman çekilmiş kaya tuzu ufalanmış cam parçaları ince
Kızılırmak kumu konularak üzeri kapatıla.

Fırında yakacak olarak isi olmayan odun cinsinden meşe ve kızılçam yakıla.
Fırın ateşi cıvıklı pişirileceği zaman fazla harlı olmaya. Cıvıklının pişmesi: 
5 dakikada pişen cıvıklı fırın çıkışında önceden ince doğranmış maydanozlar
atılarak tabaklara servis yapıla. Cıvıklı yanında içecek olarak Erciyes dağından 
gelen soğuk aksu veya ayran üzerine tatlı olarak tel kadayıfı yenile?

***

,p_dsc_0013.JPG||p_dsc_0007.JPG||p_dsc_0009.JPG||,

İşte bu özel lezzetin hikayesi. İşine olan aşkı ve taşıdığı heyecan ile Crystal Flora Beach Resort& Spa ‘ da sizlere harika lezzetler sunan şefimiz İbrahim Şahan‘ dan farklı bir  lezzet daha aldık. Fotoğraflar da gördüğünüz Türk yemek kültürüne ait “Çökertme Kebabı” ve daha nicelerini tadabilmeniz için sizlere diyoruz ki;  “Crystal Flora’ ya hiç gelmemiş olanlara, buraya gelmek nasip ola” smiley

,p_dsc_0036.JPG||p_sam_0930.JPG||,

Crystal Flora Beach Resort& Spa için hep şunu söylerim ; “Doğanın içinde, arkanızda Toros Dağları’ nı, önünüzde Akdeniz’i, Flora’da huzuru bulacaksınız.”

Bu fotoğraf ise Beldibi Sahili ‘ nde  Akdeniz’in masmavi sularına,  Crystal Flora’ nın en özel iskele manzarasına karşı 40 Yıllık Hatır Kahvesi…

,p_flora-kahve-1.jpg||

Yorumlar

Yorum yazınız